De groei van bedrijfswinsten in Nederland is bij de start van 2016 opvallend stabiel. De daling van aandelenbeurzen in de eerste weken van januari lijkt nog geen bredere gevolgen te hebben voor de bedrijfsprestaties. Dat voorspelt de Winstmeter Ondernemers van Z24.

Voor het slotkwartaal van 2015 voorspelt de Winstmeter Ondernemers een groei van de operationele bedrijfswinsten met 4,5 procent, min of meer gelijk aan de eerdere prognose. In de eerste drie maanden van 2016 trekt de groei nog wat aan tot 5,2 procent. Daarmee blijven de bedrijfswinsten gelijkmatig toenemen.

De winstontwikkeling van bedrijven staat in schril contrast tot de ruige start van aandelenmarkten dit jaar. Zorgen over groeivertraging in China zorgden voor een opvallend zwakke performance van aandelenbeurzen in de hele wereld. De Amsterdamse AEX-index zakte in de eerste twee handelsweken van januari bijna 9 procent.

De koersontwikkeling van de grote bedrijven die zijn opgenomen in de AEX-index zegt niet meteen iets over de bredere prestaties van het Nederlandse bedrijfsleven. Voor multinationals zoals Unilever zijn mondiale economische ontwikkelingen belangrijker en de beurskoers van een bedrijf als Shell reageert sterk op de aanhoudende daling van olieprijzen.

Lagere energieprijzen zijn voor de ondernemers buiten de olie- en gassector veelal gunstig en consumenten profiteren van lagere tankkosten.

Industrie: stabiele groei

De ontwikkeling van peilingen onder inkoopmanagers door bureau Nevi laat zien dat de Nederlandse industrie ook in het slotkwartaal van 2015 constant is blijven groeien.

Exporteurs moeten wel rekening houden met groeivertraging in opkomende markten zoals China en de invloed daarvan op Duitsland. De Duitse exportcijfers over november 2015 lieten een relatief zwakke groei zien.

Gunstig voor veel Nederlandse bedrijven is dat de binnenlandse vraag aantrekt. Dat heeft mede te maken met de opleving van de huizenmarkt. In het laatste kwartaal van 2015 trokken huizenprijzen opnieuw aan en het consumentenvertrouwen stond in november en december op een historisch hoog niveau.

Kredietwaardigheid bedrijvens sterker

De loongroei lag in de laatste drie maanden van 2015 gemiddeld op 2 procent, zo blijkt uit gegevens van softwarebedrijf en salarisverwerker Unit4. Dat is duidelijk hoger dan gemiddelde loongroei in de laatste maanden van 2014.

Voor ondernemingen is vooral van belang dat de loongroei de winstmarges niet aantast, maar dat lijkt nog nauwelijks aan de orde gelet op het aantrekkende conjunctuurbeeld.

Positief is tot slot dat de financiële kracht van bedrijven toeneemt. Uit gegevens van Graydon, een specialist voor bedrijfsinformatie, blijkt dat er nog steeds een positieve verschuiving plaatsvindt: méér bedrijven krijgen een goede tot zeer goede kredietrating, terwijl het aandeel van bedrijven met een gemiddelde tot slechte rating daalt.

Winstmeter Ondernemers

Het model van de Winstmeter Ondernemers is gebaseerd op twaalf indicatoren die voorspellende waarde hebben. Daaronder vallen gegevens over vertrouwen van ondernemers (Nevi), financiële ratings van bedrijven (Graydon) en salarisdata (Unit4).

De Winstmeter Ondernemers voorspelt de ontwikkeling van de operationele winst van Nederlandse bedrijven. Dit op basis het netto exploitatieoverschot, een maatstaf voor bedrijfswinsten die het Centraal Bureau voor de Statistiek elk kwartaal publiceert.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl